דמיינו את עצמכם נכנסים לתיאטרון מפואר שבו מוצגת הופעת היחיד שלכם. הבמה? ובכן, הבמה היא משרד שקט או שיחת וידאו. והקהל? הוא מנהלת משאבי אנוש של החברה והיא מחזיקה בכוח לעצב את עתידכם.
זהו ראיון העבודה המודרני: חלקו אודישן וחלקו משא ומתן, וממש כשם ששחקן תאטרון מיומן עושה חזרות ומתכונן להצגת הבכורה, כך חשוב לבצע הכנה לראיון עבודה.
כדי להצליח צריך להכיר את המחזה, לשנן את השורות, לבחור תלבושות מתאימות, להבטיח יציבה נכונה ולדעת כיצד לגלם את התפקיד. אך בניגוד להצגת תיאטרון, ההופעה שלכם נשפטת לא לפי עוצמת מחיאות הכפיים אלא על פי ההזדמנות שניתנה לכם או נמנעה מכם.
בעידן שבו מועמדות ומועמדים רבים כל כך מתחרים על כל תפקיד נחשק, הכנה לראיון עבודה היא הכרחית. לפי סקר של TopInterview כ-70% מהמגייסים אומרים שלהגיע לראיונות עבודה לא מוכנים זו טעות. וזה מדגיש את החשיבות של הכנה לראיון עבודה ואת הנחיצות של מחקר יסודי לפני הראיון. אך נשאלת השאלה איך מתכוננים לראיון עבודה?
כדי לענות על שאלה חשובה זו כדאי לדעת מה מעסיקים מחפשים.
מה מעסיקים מחפשים במועמדים לעבודה?
♦️מיומנות מקצועית – בראש ובראשונה מעסיקים נותנים עדיפות למועמדים בעלי הכישורים המתאימים והניסיון הנדרשים לתפקיד. הם בוחנים את הכישורים והניסיון על מנת לוודא שיש למועמד את היכולות הטכניות והמעשיות להצטיין בתפקיד הספציפי.
♦️ התאמה תרבותית – מועמד/ת יכולים להיות מבריקים מהבחינה מקצועית ובעלי כל הכישורים הנדרשים, אך אם הם לא מתאימים לתרבות הארגונית של החברה המועמד/ת לא יגוייסו. התאימות של מועמדים לתרבות החברה חיוניים לטיפוח שיתוף הפועלה והצלחה ארוכת טווח. כך למשל, ארגון שמעריך חדשנות יחפש מועמדים שמשגשגים בסביבות טכנולוגיות, יצירתיות ואג'ליות. ארגון שאינו מאזן בין חיים לעבודה, ידחה מועמדים שמבקשים סידורי עבודה גמישים והיברידיים.
♦️התאמה לערכי הליבה של הארגון – מעבר לכישורים ותרבות, מעסיקים מעריכים מועמדים שהעקרונות שלהם וערכיהם עולים בקנה אחד עם ערכי הארגון. למעשה יש מחקרים המצביעים על כך שעובדים החולקים את ערכי הארגון מעורבים יותר ופרודוקטיביים בעבודה. כך, למשל ארגון שאחד מערכיו המרכזיים הוא קיימות, יכשל במטרתו אם יגייס מועמד שמאמין שהתחממות כדור הארץ היא קונספירציה של ה-Deep State. התאמה בין ערכים של העבודים לערכי הארגון מטפחת אמון, יושרה ותחושת מטרה משותפת.
♦️אותנטיות, תשוקה וכושר הסתגלות – מעסיקים מחפשים גם עובדים שיכולים להתמודד עם חוסר ודאות, עם שינויים תכופים ושיהיו אמינים ונאמנים לעצמם. הם מחפשים הוכחות שהמועמד הוא סקרן, נאמן לעצמו ובעל תשוקה ורצון לצמוח בתוך החברה.
תהליכי גיוס הם יקרים (חלק מהמומחים מעריכים שעלויות איוש משרה יכולות לנוע בין 8% ל-20% מהשכר השנתי של התפקיד בשנה הראשונה) והם גם מורכבים, ובעוד מעסיקים מתמודדים עם אתגרי גיוס, בארגונים הנמנים עם רשימת החברות הטובות ביותר לעבוד בהן של Great Place To Work כ-92% מהעובדים מאמינים שההנהלה שלהם מגייסת עובדים המשתלבים היטב בארגון. איך הם מגיעים לרמה כזו של הצלחה והתאמה?
יונתן פייטרה, הבעלים של Great Place To Work ישראל עונה: "מנהלים בחברות הטובות לעבוד בהן מתייחסים בתהליך הגיוס והראיונות לאישיות של המועמדים לא פחות משהם מתייחסים לכישורים המקצועיים והניסיון. הם מחפשים לא רק אנשי מקצוע מיומנים, אלא גם אנשים שישגשגו בתוך המערכת האקולוגית הארגונית שלהם. לכן, הכנה לראיון עבודה חייבת ללכת מעבר לתשובות החוזרות על עצמן בכל ראיון ומעבר לליטוש קורות חיים. כדי להרשים באמת, המועמדים חייבים ליישר קו עם הערכים העמוקים יותר, שלעתים קרובות לא נאמרים, של החברה."
בתמונה: יונתן פייטרה, הבעלים של Great Place To Work ישראל.
יונתן פייטרה מביא לדוגמה את חברת Atlassian Inc, מוסמכת Great Place To Work. "פייטרה: "חברת Atlassian Inc עוסקת בכלים למפתחי תוכנה ובתהליך הגיוס מועמדים פוטנציאליים יכולים לקרוא על תרבות החברה דרך בלוגים של עובדים לצפות בסרטונים שנוצרו על ידי עובדים וכך ללמוד על הערכים הייחודים של החברה".
בתמונה: עובדי חברת Atlassian Inc, מוסמכת Great Place To Work.
אילו שאלות מעסיקים בחברות הטובות לעבוד בהן שואלים מועמדים?
במפגש פסגה ש-Great Place To Work ארצות הברית ערכה בלאס וגאס, שאלנו את המנהלים של החברות הטובות ביותר לעבוד בהן – מהן השאלות המובילות והבלתי שגרתיות שהם שואלים מועמדים בעת ראיונות עבודה. את התשובות שלהם תוכלו לראות בסרטון, אך גם סיכמנו לכם כמה מהן כאן:
מייקל סי. בוש, מנכ"ל Great Place To Work השיב שהוא נוהג לשאול את המועמדים מה הם עושים בסופי שבוע? – "זו שאלה בלתי צפויה ואני רוצה ללמוד משהו על אודותיהם ממנה, לראות אם הם עונים בשקיפות וביושר או שהם חוששים שאשפוט אותם", אומר בוש.
בתמונה: מנכ"ל Great Place To Work ארצות הברית.
- סמנכ"ל משאבי אנוש גלובליים של חברת השילוח הבינלאומי DHL Express, פדזולום ספאנדי, סיפרה שהיא שואלת מועמדים מדוע הם רוצים להצטרף לחברה.
- הנשיא והמנכ"ל הבינלאומי של רשת מלונות מריוט, אנתוני קפואנו, סיפר שהוא נוהג לשאול מרואיינים מדוע יש להם תשוקה לטיולים.
- מנכ"לית UKG, ג'ניפר מורגן סיפרה שהיא נוהגת לשאול מועמדים בראיון עבודה איך קולגות שלהם, שעבדו איתם, יתארו אותם ביום הכי טוב שלהם וביום הכי רע שלהם.
- מנהלת בכירה בחברת בלקסטון, קורטני דלה קאווה, סיפרה שהיא נוהגת לשאול בראינות עבודה מה התפיסה הכי לא נכונה שיש לאנשים עליהם. "זה עוזר לי להבין אם יש להם מודעות עצמית, אם הם מבינים איך הם נתפסים, זו עוזר לי להבין אם זו תפיסה ראשונית מוטעית לגביהם או לא, ואם יש בהם יכולות ללמוד ולהשתנות. אני מקבלת עוד הרבה תובנות נוספות דרך שאלה זו" סיפרה דלה קאווה.
טיפים להכנה לראיון עבודה
כך מועמדים מגדילים את סיכוייהם לעבוד במקומות העבודה הטובים ביותר
אנו ב-Great Place To Work למדנו את מקומות העבודה הטובים ביותר בעולם – מחברת Salesforce ועד Hilton, מ-DHL ועד Adobe – ונראה שיש אמת אחת ברורה: חברות מובילות לא מחפשות רק כישרונות. הן מחפשות אנשים אותנטיים, מונעי ערכים ובעלי התאמה תרבותית.
הנה כמה טיפים שייעלו וימקסמו את ההכנה שלכם לראיון עבודה הבא שלכם:
◀ חקרו את החברה ביסודיות – כל הכנה לראיון עבודה צריכה לכלול צלילה עמוקה לתוך ערכי החברה ותרבותה. חפשו מידע באתר של החברה, ברשת החברתית, בדקו אילו הישגים יש לחברה, אילו שינויים עברה לאחרונה, מה מטרותיה ומה חזונה. לדוגמה, חברות כמו הילטון ו-Salesforce, מוסמכות Great Place To Work, מדגישות חדשנות ואת רווחת העובדים, לכן יש להתאים את התשובות בראיון עבודה כך שישקפו את ההתאמה שלכם לחזון ולאתוס של החברה.
בתמונה: עובדי חברת Salesforce, מוסמכת Great Place To Work.
◀ הבינו את התפקיד ואת השפעתו – חקרו היטב את התפקיד אליו אתם מתראיינים ונסו להבין כיצד הוא תורם למטרות העל של החברה. לדוגמה, בחברת Cisco שיתוף פעולה וכושר הסתגלות הן תכונות המפתח והן מוערכות בכל תפקיד. לכן, כדאי להדגיש תוכנות וכישורים אלו בראיון עבודה ולהראות כיצד הם מתיישבים עם החזון של החברה.
◀ הוכיחו כיצד אתם מתאימים לתרבות של החברה – מעסיקים מחפשים מועמדים שיתאימו לתרבות ולאקלים של החברה. חברות כמו Adobe ו-Intuit נותנות עדיפות ליצירתיות כמו גם לגיוון והכלה. לכן, כדאי לשתף אנקדוטות בראיון עבודה המדגימות את יכולותיכם לשגשג בסביבות דומות, תוך שימת דגש על עבודת צוות ויכולת הסתגלות.
◀ שאלו שאלות המעידות על תבונה ותובנות – הפגינו עניין אמיתי בארגון על ידי שאילת שאלות על היוזמות, הפעילויות והערכים של החברה. בחברות כמו Deloitte סקרנות, שאפתנות ומעורבות זוכות להערכה רבה, לכן כדאי לשאול על הזדמנויות לצמיחה וכיצד החברה תומכת בפיתוח עובדים.
בתמונה: עובדי חברת Deloitte, מוסמכת Great Place To Work.
◀ התכוננו לשאלות מעשיות עם סיפורים אמיתיים – חברות מובילות רוצות לראות איך אתם פועלים תחת לחץ, בשיתוף פעולה או בתפקידים ניהוליים. לכן מומלץ להשתמש בטכניקת STAR (מצב, משימה, פעולה, תוצאה) כדי לבנות את התשובות שלכם. הילטון, למשל, מחפשת הכנסת אורחים – אז ספרו על תקופה שבה עבדתם מעל ומעבר עבור מישהו.
◀ תרגלו ביטחון ואותנטיות – ביטחון עצמי הוא המפתח, אבל האותנטיות משאירה רושם מתמשך. חברות כמו פטגוניה מעריכות מועמדים נלהבים ואמיתיים. שתפו את ההתלהבות שלכם מהתפקיד ומהיעוד של החברה.
רוצים לשפר את מיתוג המעסיק שלכם ואת תהליכי הגיוס?
ערכו סקר עובדים וקבלו תמונת מצב באשר לתפיסת העובדים את תהליכי הגיוס בחברה כמו גם תהליכי קליטת עובדים חדשים. במקביל תוכלו גם לבחון את חברתכם בהשוואה לחברות הטובות ביותר ולהרוויח את ההסמכה היוקרתית של Great Place To Work.

יונתן פייטרה
יונתן פייטרה, מייסד Great Place To Work® Israel התחיל את דרכו בעולם השיווק ומילא תפקידים ניהוליים בכירים בחברות גלובליות מובילות כמו קוקה-קולה, נסטלה ויוניליוור. במהלך הקריירה שלו נחשף לתרבויות עבודה מגוונות ומעשירות.
בתקופת הקורונה, כאשר ראה את השינויים המשמעותיים בעולם העבודה, הבין יונתן את הצורך בקידום תרבות ארגונית שתסייע לאנשים לממש את הפוטנציאל שלהם ותעזור לארגונים למקסם את ההון האנושי שלהם. מטרתו היא ליצור סביבת עבודה שמיטיבה עם האנשים והעסקים כאחד. בעקבות תובנה זו, הוא החליט להקים את השלוחה הישראלית של חברת ®Great Place To Work.
יונתן הוא בוגר אוניברסיטת תל אביב, בעל תואר ראשון בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה ותואר שני במנהל עסקים בהתמחות ביזמות, חדשנות וניהול טכנולוגי. הוא מרצה על מנהיגות וניהול, עם דגש על הקשר בין תרבות ארגונית להצלחה עסקית.