נתחיל בחידה. האם אתם יודעים מהו הגורם המשפיע ביותר על הנעת עובדים? מה מגביר את המוטיבציה לעבוד ולתת את המיטב?
אם התשובה שלכם היא שכר טוב או אפשרויות קידום, אז דעו שאלו אמנם משפיעים על העובדים אך הם לא במקום הראשון ואפילו לא במקום השני. רק 7% מכלל העובדים טוענים ששכר טוב הוא מניע חשוב, ורק 4% מהעובדים מדווחים על קידום בעבודה כמניע מכריע. לעומת זאת, כ-37% מהעובדים מדווחים כי הגורם החשוב להם ביותר הוא הכרה בהם ובתרומתם.
אז מהי הנעת עובדים? מדוע היא כה חשובה? ואיך מגבירים את המוטיבציה בקרב העובדים?
ננסה לענות על כל השאלות בשורות הבאות.
יאללה, בואו נתחיל…
מהי בעצם הנעת עובדים?
הנעת עובדים היא הכוח המניע מאחורי הצלחת הארגון, המשפיע על הפרודוקטיביות, על המעורבות ושביעות הרצון הכללית במקום העבודה. אלו הם כלל המוטיבציות הגורמות לעובדים לבצע את עבודתם בהתמדה וביעילות.
מוטיבציה של עובדים מתייחסת לרמת האנרגיה, המחויבות והיצירתיות שעובדים מביאים למקום עבודתם. זהו כוח פסיכולוגי המניע עובדים לבצע את המשימות שלהם על הצד הטוב ביותר, להשיג יעדים ארגוניים ולמצוא סיפוק בעבודתם.
מדוע הנעת עובדים חשובה?
הינה כמה נתונים שיכולים להסביר מדוע הנעת עובדים חשובה כל כך:
- כי העובדים עובדים 20% טוב יותר כשהם בעלי מוטיבציה.
- מאחר שעובדים חדורי מוטיבציה מגדילים את הריווחיות של הארגון בכ-21%.
- בגלל שמקומות עבודה שבהם העובדים חדורי מוטיבציה חווים 41% פחות העידרויות וחווים עליה של 17% בפריון.
- כי לעובדים בעלי מוטיבציה יש 87% פחות סיכוי להתפטר.
רוצים למדוד את רמת המוטיבציה של העובדים בחברה שלכם?
ערכו סקר עובדים ותוכלו למפות את רמות המוטיבציה שחשים העובדים בארגון. במקביל תוכלו גם לבחון את חברתכם בהשוואה לבנצ'מרקים של החברות הטובות ביותר ולהרוויח את ההסמכה היוקרתית של Great Place To Work.
שאלת מיליון הדולר: מה מניע עובדים?
כדי לענות על השאלה מה מניע עובדים הבה נחזור לתוצאו הסקר שערכה חברת O.C. Tanner, מסמכת Great PlaceTo Work איתו פתחנו את הכתבה.
החברה מיפתה ודירגה מוטיבציות בעבודה בהתאם לתשובות הנסקרים ומהסקר שערכה עולה כי הכרה בעובדים, בתרומתם ובהישגיהם הוא המניע החזק ביותר (37%). לאחריו, מתן השראה (12%) ומתן אוטונומיה (12%), אחר כך, שכר טוב (7%), לאחר מכן הדרכות ופיתוח מקצועי (6%) ובסוף, אפשרויות קידום (4%).
זה מצביע על כך שעובדים נותנים עדיפות להכרה בהם על פני תמריצים לעובדים שהם בבסיסם כספיים. כך שארגונים השואפים להגביר את המוטיבציה בעבודה בקרב העובדים צריכים להתמקד יותר בטיפוח תרבות של הכרה וביצירת סביבת עבודה משמעותית ומעוררת השראה, ופחות בתגמולים כספיים.
בתמונה: מיפוי הגורמים המניעים עובדים על פי סקר של O.C. Tanne, מוסמכת Great PlaceTo Work https://www.greatplacetowork.com/resources/blog/creating-a-culture-of-recognition
טיפים להנעת עובדים
כדי להבין איך מטפחים עובדים חדורי מוטיבציה כדאי לשאוב השראה מפרטיקות המופת של החברות הטובות ביותר לעבוד בהן של Great PlaceTo Work. חברות אלו הן הוכחה לכך שכוח עבודה משגשג וחדור מוטיבציה אינו אידיאל תיאורטי כי אם מציאות ממשית הניתנת להשגה.
איך ניתן להשיג אותה?
הינה כמה כיוונים להתחיל איתם:
🩸צרו תרבות של הכרה: מדובר בהרבה יותר מטפיחה על שכמו של העובד. תרבות של הכרה היא אסטרטגיה המזינה את מעורבות העובדים ואת המוטיבציה שלהם. היא משמרת עובדים לאורך זמן ומצמצמת שחיקה. החברות הטובות ביותר לעבוד בהן של Great Place To Work שולטות באמנות טיפוח תרבות של הכרה והופכות את מקום העבודה למערכת אקולוגית משגשגת המבוססת על הערכה וכבוד. כך לדוגמה, חברת Cisco, מוסמכת Great Place To Work, מציעה לעובדיה תוכנית הכרה בין עמיתים, שבה עמיתים לעבודה משבחים את הישגיהם של עמיתיהם.
בתמונה: עובדי חברת Cisco, מוסמכת Great Place To Work https://www.greatplacetowork.com/certified-company/1000064
מה קורה בישראל? מסקר עובדים גדול שנערך באפריל 2024 וכלל את מדינות אירופה וכן את ישראל והתבסס על סקר העובדים שלנו ב-Great Place To Work, עולה כי רק 44% מהעובדים בישראל מסכימים עם ההגד "לכול העובדים יש הזדמנות לקבל הכרה מיוחדת", בעוד שהממוצע באירופה עומד על 47%.
נתונים אלו חושפים צורך דחוף בחיזוק מדיניות ההכרה במקומות עבודה בישראל, שכן טיפוח אסטרטגית הכרה חיונית להנעת עובדים.
טיפים: צרו פלטפורמות דיגיטליות להכרה בתרומת עובדים, חגגו בפומבי הישגים, אירועים חשובים והצלחות של עובדים. בנו תוכניות הכרה בין עמיתים לא רק בין עובדים למנהליהם. הכשירו מנהלים להכיר ולחגוג עובדים, הקפידו על הכרה תכופה ולא רק פעם בשנה, מנפו כל הזדמנות להכרה בעובדים – ישיבות, מיילים, אתר אינטרנט, רשתות חברתיות, לוחות ויומנים ועוד.
🩸תנו אוטונומיה לעובדים: כדי להניע עובדים וצוותים כדאי לתת להם אוטונומיה. מתן עצמאות היא הכרחית לבניית צוותים מועצמים, בעלי ביטחון ופרודוקטיביים. יש קשר ישיר בין ביצועים ושביעות רצון של עובדים לבין אוטונומיה. אין זה מפתיע שהחברות הטובות ביותר בעולם לעבוד בהן של Great Place To Work, הפכו את האוטונומיה לאבן יסוד בתרבות הארגונית שלהן. חברת Atlassian, מוסמכת Great PlaceTo Work, למשל השיקה את תוכנית Shipit days המעודדת את עובדיה להשקיע חלק מזמן העבודה שלהם בפרויקטים המעניינים אותם ושיש להם תשוקה אליהם.
בתמונה: עובדי חברת Atlassian, מוסמכת Great Place To Work, מציגים מצגת לעובדי הארגון. https://www.greatplacetowork.com/certified-company/1100234
מה קורה בישראל? מסקר עובדים גדול שנערך באפריל 2024 וכלל את מדינות אירופה וכן את ישראל והתבסס על סקר העובדים שלנו ב-Great Place To Work, עולה כי 63% מהעובדים בישראל מסכימים עם ההגד "ההנהלה בוטחת בעובדים שיעשו את עבודתם מבלי להסתכל כל העת מעבר לכתפם". אותו אחוז עובדים הסכים עם הגד זה גם במדינות אירופה. אך רק 46% מהעובדים בישראל הסכימו עם ההגד "מעודדים את העובדים לאזן בין עבודה לחיים אישיים", בעוד באירופה 53% הסכימו עם הגד זה.
נראה אם כן שעובדים בישראל אמנם נהנים מאמון של מנהליהם שיעשו את עבודתם היטב אך הם לא נהנים מהחופש לבחור היכן לעבוד, וזה יכול לחבל ביכולת הנעת העובדים.
טיפים: כדי להניע עובדים מומלץ לתת להם יותר אוטונומיה. להגדיר יעדים אך לא לעסוק בניהול מיקרו. לעודד את העובדים לקבל החלטות, לאפשר לוחות עבודה גמישים, אפשרויות עבודה היברידיות, לתת לעובדים אפשרות לטעות ולמנף טכנולוגיות לצורך הגדלת האוטונומיה (למשל להשתמש בטכנולוגיות לצורך עבודה מרחוק).
🩸 ספקו השראה: על פי מייקס סי. בוש, מנכ"ל Great Place To Work מנהלים מעוררי השראה אלו הם מנהלים "שעוזרים לעובדים שלהם להבין איך העבודה שלהם קשורה למטרה הגדולה יותר של החברה ולהצלחה העסקית". מנהלים בחברות הטובות ביותר לעבוד בהן מסבירים לעובדים כמה עבודתם היא משמעותית ועושה את ההבדל וכיצד הם משתלבים בתמונה הגדולה בהשגת יעדי הארגון. לדוגמה, חברת הביוטכנולוגיה Vertex Pharmaceuticals, מוסמכת Great Place To Work, מעוררת השראה בעובדיה על ידי סטוריטלינג. בטקס "צלצול הפעמון" (Bell Ringing) הם חוגגים אבני דרך בהתפתחויות בטיפול. בטקסים אלו מטופלים ובני משפחותיהם מגיעים לחברה ומספרים כיצד ההתפתחות סייעה בטיפול במחלתם. כך עובדים יכולים להבין ממקור ראשון את ההשפעה שלהם על מטופלים הנלחמים בסוכרת ועבודתם מקבלת משמעות גדולה יותר. וכאשר יש תחושת משמעות בעבודה יש יותר מוטיבציה והעובדים חשים מחוברות גדולה יותר.
בתמונה: עובדי חברת Vertex Pharmaceuticals Inc, מוסמכת Great Place To Work https://www.greatplacetowork.com/certified-company/7007527
מה קורה בישראל? מסקר עובדים גדול שנערך באפריל 2024 וכלל את מדינות אירופה וכן את ישראל והתבסס על סקר העובדים שלנו ב-Great Place To Work, כי כ-49% מהעובדים בישראל הסכימו עם ההגד "אני מרגישה שעבודתי משפיעה" בעוד שהממוצע באירופה הוא 63%. אך להגד "לעבודתי יש משמעות מיוחדת, היא לא סתם עוד עבדוה" הסכימו גם 63% מהעובדים הישראלים וגם 63% מהעובדים באירופה. עם ההגד "אני מרגיש/ה טוב באשר לתרומת מקום העבודה שלי לקהילה" 58% מהעובדים בישראל מסכימים, ו-61% מהעובדים באירופה. נתונים אלה מדגישים את הצורך של ארגונים בישראל לתת יותר השראה לעובדים ולהעצים את החיבור של העובדים למטרה הגדולה יותר של הארגון ויעדיו.
טיפים: הקפידו להסביר לעובדים את המניע מאחורי משימות, כיצד המשימה תורמת להצלחת החברה, ללקוחות החברה ולמטרותיה. הדגישו כיצד מאמצים ספציפיים של עובדים הובילו לתוצאות חיוביות, ערבו את העובדים בתהליכי קבלת החלטות, הגדירו יעדים אישיים וצוותיים ברורים והגדירו משימות מדידות שהעובדים יוכלו לראות את השפעתם. שתפו את העובדים בסיפורים של לקוחות, של עובדים של שותפים. הזכירו ערכים משותפים, עודדו צוותים לשתף מה נותן לעבודתם ערך, אפשרו יוזמות מצד העובדים, שתפו מניסיונכם כמנהלים, צרו תוכניות התנדבות והכירו בערך העבודה של העובדים.
רוצים למדוד את רמת המוטיבציה של העובדים בחברה שלכם?
ערכו סקר עובדים ותוכלו למפות את רמות המוטיבציה שחשים העובדים בארגון. במקביל תוכלו גם לבחון את חברתכם בהשוואה לבנצ'מרקים של החברות הטובות ביותר ולהרוויח את ההסמכה היוקרתית של Great Place To Work.

יונתן פייטרה
יונתן פייטרה, מייסד Great Place To Work® Israel התחיל את דרכו בעולם השיווק ומילא תפקידים ניהוליים בכירים בחברות גלובליות מובילות כמו קוקה-קולה, נסטלה ויוניליוור. במהלך הקריירה שלו נחשף לתרבויות עבודה מגוונות ומעשירות.
בתקופת הקורונה, כאשר ראה את השינויים המשמעותיים בעולם העבודה, הבין יונתן את הצורך בקידום תרבות ארגונית שתסייע לאנשים לממש את הפוטנציאל שלהם ותעזור לארגונים למקסם את ההון האנושי שלהם. מטרתו היא ליצור סביבת עבודה שמיטיבה עם האנשים והעסקים כאחד. בעקבות תובנה זו, הוא החליט להקים את השלוחה הישראלית של חברת ®Great Place To Work.
יונתן הוא בוגר אוניברסיטת תל אביב, בעל תואר ראשון בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה ותואר שני במנהל עסקים בהתמחות ביזמות, חדשנות וניהול טכנולוגי. הוא מרצה על מנהיגות וניהול, עם דגש על הקשר בין תרבות ארגונית להצלחה עסקית.