תפריט
בחירת מדינה אחרת

  ליצירת קשר  

עבודה היברידית מאפשרת ליהנות מהטוב שבשני העולמות

 עבודה היברידית מאפשרת ליהנות מהטוב שבשני העולמות

כמו שעון הקיץ, שהונהג במהלך מלחמת העולם הראשונה, כפתרון זמני בלבד לחיסכון באנרגיה ולניצול מיטבי של שעות האור וכיום הוא הסטנדרט, וממש כמו ששטרות הכסף היוו פתרון זמני למחסור במתכת והיום הם נמצאים בכל ארנק וכיס, כך בדיוק קרה עם עבודה היברידית. מודל העבודה ההיברידי הוא כבר לא איזה תיקון זמני, הוא עובדה קיימת. הוא תפס תאוצה ביתר שאת עם מגיפת הקורונה, אך בעוד המגיפה הסתיימה וחלפה לה, השילוב בין עבודה למשרד לבין עבודה מרחוק נותר על כנו ונראה ששילוב זה כאן להישאר.

מה זה עבודה היברידית? האם זה טוב? אילו מודלים של עבודה היברידית קיימים? האם עבודה היברידית פוגמת בפרוידוקטיביות או מעלה אותה? ואיך ארגונים הנמנים עם רשימת החברות הטובות ביותר לעבוד בהן מצליחים לשלב עבודה מרחוק עם עבודה משרדית?

כל התשובות, בשורות הבאות…

אבל לפני הכול, מה זה עבודה היברידית?

אז ככה, עבודה היברידית למעשה משלבת בין עבודה מרחוק, כלומר: עבודה מהבית, עבודה מבית קפה, עבודה מחוף הים או עבודה מחו"ל לבין העבודה המסורתית הישנה והידועה - עבודה במשרד. יש פה בעצם שילוב בין הטוב שבשני העולמות, איזה שהוא איזון. חלק מהשבוע העובדים מגיעים פיזית למשרד ונהנים מהיתרונות הנלווים לעבודה במשרד, כמו: מפגש פנים מול פנים, קרבה פיזית ואינטימיות, ובחלק אחר מימות השבוע עובדים מרחוק ונהנים מהיתרונות הטמונים באפשרות הזו, כמו למשל - גמישות בשעות העבודה ואיזון טוב יותר בין עבודה לחיים אישיים.

ואילו מודלים של עבודה היברידית קיימים?

🛑מודל עבודה היברידי גמיש - במודל זה לעובדים יש את מלוא החופש לבחור בעצמם את השילוב הרצוי להם בין עבודה משרדית לבין עבודה שלא במשרד. הם יכולים לקבוע את לוחות הזמנים - את הימים ואת השעות בהם הם מגיעים למשרד ואת הימים והשעות שהם הם עובדים מהבית או מבית הקפה. לא חלה חובה על העובד לשמור על עיקביות בבחירת הימים או השעות שבהם יעבוד במשרד או בבית, הלו"ז יכול להשתנות משבוע לשבוע בהתאם להעדפותיהם של כל עובד ועובדת.

🛑מודל עבודה היברידי קבוע - במודל זה אמנם העובדים קובעים את לוחות הזמנים שבהם הם יעבדו מרחוק או במשרד, אך לוחות זמנים אלו נשארים קבועים וזהים מדי שבוע.  כלומר אם עובד מחליט לעבוד יומיים מהבית - בראשון ובשלישי ושלושה ימים מהמשרד - בשני, ברביעי ובחמישי, הוא ישמור על קביעות ועיקביות של הימים הללו בכל שבוע.

🛑מודל היברדי המעניק קדימות למשרד - מודל זה כשמו כן הוא, הוא היברדי אך יש בו קדימות לעבודה במשרד. במודל זה עובדים בין יום ליומיים בשבוע מהבית וברוב ימי השבוע - מהמשרד. 

🛑מודל היברדי המעניק קדימות לעבודה מרחוק - מודל זה מעניק עדיפות לעבודה מרחוק. במודל זה עובדים בין 3 ימים ל-4 ימים בבית ושאר הימים במשרד.

מודלים שונים של עבודה היברידית מתאימים לארגונים שונים. כך למשל, מפעלים עם קווי ייצור קרוב לוודאי יאמצו מודל עבודה היברידי המעניק קדימות למשרד/למפעל כדי שהעובד יוכל לתפעל את קו הייצור. חברות תוכנה חופשיות להציע לעובדיהן מודל המתעדף עבודה מרחוק, וארגונים שישיבות צוות פנים מול פנים הן הכרחיות להישרדותם ולשגשוגם יתעדפו מודל עבודה היברידי קבוע.

רוצים להטמיע מודל עבודה היברידי אך לא יודעים מה העובדים שלכם מעדיפים? עובדים כבר במודל היברידי ורוצים לעקוב אחר רמת שביעות הרצון של העובדים?

ערכו סקר עובדים מבית Great Place To Work וקבלו תמונת מצב מהימנה של מצב העובדים בארגון שלכם. השוו את הביצועים לחברות מובילות נוספות וצרו סביבית עבודה היברידית מוצלחת ובת קיימא.

עברתם בהצלחה את הסקר?

מעולה! קבלו את הסמכתGreat Place To Work ‎ היוקרתית והצטרפו לקהילת החברות שנהדר לעבוד בהן.

ממתי עבודה היברידית החלה להיות נפוצה בישראל?

נתחיל בכך שעבודה במודל היברידי אפשרית בכלל תודות לטכנולוגיה, כך שפעם למודל זה של עבודה לא הייתה בכלל התכנות, כולם היי מרותקים למשרד הפיזי. בזכות חיבור לאינטרנט, מחשבים ניידים וטלפונים סלולריים ניתן לנייד היום את המשרד לכל מקום ולשמור על רציפות עסקית.

ואכן במהלך שני העשורים האחרונים יותר ויותר חברות אפשרו לעובדיהם לעבוד גם במשרד וגם מרחוק, כאשר העובדה מרחוק הייתה פחות תכופה.

עם תחילת מגיפת הקורונה מודל העבודה ההיברידי תפס תאוצה ואילץ ארגונים להסתגל לעבודה מרחוק כמעט בין לילה. לאור הסגרים ההולכים ומתהדקים אימוץ עבודה שלא בין כותלי המשרד היה הכרחי ומי שלא השכיל ליישם אותו הסתכן בסגירת הארגון או לפחות באובדן משמעותי של רווחים.

שימו לב לנתון הבא: על פי Accenture

63% מהחברות בעלות הכנסה גבוהה נוטות לאמץ עבודה היברידית, בעוד שכמעט 70% מהחברות עם צמיחה שלילית או ללא צמיחה כלל אינן מציעות לעובדיהן מודל עבודה היברידי.

בעבודה היברידית הסוד הוא במתן בחירה לעובדים

יונתן פייטרה, בעלים של Great Place To Work ישראל מספר: "תראו, עבודה היברידית אינה אפשרית בכל ארגון, ובמציאות, אולי תתפלאו, יש לא מעט עובדים שמעדיפים לקום בבוקר וללכת למקום העבודה שלהם מדי יום. אנחנו ב-Great Place To Work מצאנו בסקר שערכנו בקרב עובדים ושאת מסקנותיו פרסמנו בדוח שכותרתו "מנדטים לחזרה למשרד ועתיד העבודה" - שהסוד נעוץ במתן הבחירה לעובדים להחליט היכן הם רוצים לעבוד.

בסקר שערכנו בקרב 4,400 עובדים מצאנו שכאשר נותנים לעובדים לבחור מהיכן לעבוד אז:

🟥 יש סבירות גבוהה פי שלושה שהעובדים ירצו להישאר בארגון 

🟥 יש סיכוי נמוך פי 14 שהעובדים יבחרו לעזוב את הארגון

🟥 סביר יותר שהעובדים ישקיעו אקסטרה מאמץ בעבודה

🟥 וסביר יותר שיהיה לעובדים מערכת יחסים טובה עם המנהל שלהם

My First Scene TSR57842

בתמונה: יונתן פייטרה, בעלים של Great Place To Work ישראל.

מהם היתרונות והחסרונות של עבודה היברידית?

יתרונות בעבודה היברידית:

  • פרודוקטיביות מוגברת - עבודה היברידית עשויה להגביר פרודוקטיביות בעבודה, במיוחד במשימות הדורשות ריכוז.  היכולת של עובדים להתמקד ללא הפרעות והסחות הדעת כגון רעש של קולגות, תורמת לביצוע משימות מסוימות ביעילות מירבית.
  • איזון בין עבודה-חיים - הגמישות שמציעה עבודה היברידית והיכולת לבחור מהיכן ומתי עובדים מאפשרת לעובדים לאזן בצורה טובה יותר בין חייהם המקצועיים לחייהם האישיים. כתוצאה מכך חווית העובד הופכת טובה יותר, יש יותר מוטיבציה בעבודה ושיעורים נמוכים יותר שחיקת עובדים.
  • חיסכון - עבודה היברידית מובילה לחיסכון בזמן ובעלויות - גם לעובדים וגם למעסיקים. העובדים חוסכים את זמן הנסיעה למשרד וממנו ואת הצורך והתסכול לעמוד בפקקים וגם חוסכים כסף על דלק, על בגדים חדשים, על איפור, על אוכל בחוץ. המעסיקים חוסכים כסף על חשמל, אוכל ושתייה לעובדים, ניתן לעבור למשרדים קטנים יותר ולשלם פחות שכירות ועוד. מחקר של Global Workplace Analytics העריך כי ארגונים המאמצים עבודה במודל היברידי יכולים לחסוך 11,000 דולרים בשנה עבור כל עובד העובד לפחות כחצי מהזמן מרחוק.
  • גישה למאגר כשרונות רחב יותר - מודל עבודה היברידי מאפשר לנצל מאגר גדול יותר ועולמי של טאלנטים. העובדה שלא מרותקים למקום עבודה פיזי מאפשר לגייס עובדים מוכשרים מכל מקום בעולם. זה גם תורם לגיוון והכלה וליצירת תרבות ארגונית עשירה יותר.
  • ידידותיות לסביבה - כאשר עובדים נוסעים פחות הם מקטינים את פליטת הפחמן וזה הרבה יותר אקולוגי. מעבר לעבודה היברידית מקטין באופן משמעותי את פליטת גזי החממה ואת תביעת הרגל הפחמנית וזה נהדר לכדור הארץ שלנו ולאיכות הסביבה.

עם זאת, עבודה היברידית לא חפה מחסרונות ואתגרים.

חסרונות בעבודה היברידית:

  • אתגרי תקשורת - עבודה מרחוק מציבה קשיי ופערי תקשורת. יש חשש לאי-הבנות ולבעיות בלכידות. כדי להבטיח עבודת צוות ושיתוף פעולה יש צורך בטכנולוגיות תקשורת טובות ויציבות, יש להשקיע בהכשרה לגשר על פערים אלו ולשמור על תקשורת אפקטיבית. 
  • אתגרי אבטחה - בעבודה ממקומות שונים ומרוחקים אבטחת המידע והתקשורת היא דאגה ממשית. פרצות מידע והתקפות סייבר הם רק חלק מהאיומים ויש להיערך אליהם היטב ומבעוד מעוד. חשוב לשלב כלי תקשורת מוצפנים, לבצע עדכוני תוכנה ולהכשיר עובדים בנושאי אבטחה והגנה על מידע רגיש.
  • תלות מלאה בטכנולוגיה - עבודה היברידית נשענת במידה עצומה על טכנולוגיה, וזה ברכה וקללה כאחד. זה אומר שהעובדים תלויים בחיבורי חשמל ואינטרנט אמינים ובמכשירים מתפקדים. בעיות טכניות עלולות לשבש את העבודה ולהוביל לתסכול. מעסיקים צריכים לספק לעובדים תמיכה טכנית ומשאבים שיבטיחו תפעול חלק.
  • מורכבות בניהול - ניהול כוח עבודה היברידי הוא מורכב עוד יותר מאשר ניהול צוות מרוחק לגמריי או צוות שעובד אך ורק במשרד. המנהלים צריכים להיות מיומנים בתיאום לוחות זמנים משתנה, למצוא דרכים יעילות לנטר ולהעריך ביצועים, לעקוב אחר יעדים בעבודה, לטפח לכידות, תחושת מטרה ולבסס אמון.

טיפים מהחברות הטובות ביותר בעולם לעבוד בהן ליישום עבודה היברידית

כך ארגונים הנמנים עם רשימת החברות הטובות ביותר לעבוד בהן משלבים בהצלחה עבודה היברידית:

  • בחברת התוכנה Atlassian, שיש לה סניפים ברחבי העולם, מאפשרים עבודה היברידית, כך שאין חובה להגיע למשרד אך מחייבים את העובדים לחלוק שעות עבודה דומות -  מינימום 4 שעות של זמן שיתוף פעולה, גם אם זה מרחוק. בנוסף, החברה הקימה צוות ייעוץ שיתמוך בעבודה ההיברידית ויספק משוב ועצות לגבי מדיניות עבודה בפורמט ההיברידי ושיבטיח שכל עובד יהיה חלק מתהליכי קבלת החלטות.

Atlassian GPTW

בתמונה: עובדי חברת Atlassian. https://www.greatplacetowork.com/worlds-best-profile/atlassian

  • חברת Cisco מאפשרת אף היא לעובדיה לבחור מהיכן הם עובדים וכדי לעזור למנהלים בחברה להתגבר על אתגרי הניהול הנלווים לעבודה היברידית החברה יצרה "מדריך למנהל ההיברידי". מדריך זה עוזר למנהלים לפתח מדיניות ולקבוע נורמות לצוותים שלהם. ובנוסף, החברה מעבירה סדנאות לצוותים כדי לעזור להם למצוא דרכים חדשות לייעל את עבודתם בסביבת עבודה היברידית.

worker Cisco

בתמונה: עובד חברת Cisco https://www.greatplacetowork.com/worlds-best-profile/cisco

  • חברת Elevance אף היא מאפשרת עבודה במודל היברידי לעובדיה והיא שמה דגש על הפיכת העבודה במשרד לחוויה משמעותית, כיפית ומושכת, כדי לפתות עובדים להגיע למשרד. החברה מציעה לעובדים המגיעים לעבוד במשרד: נטוורקינג, אימונים אישיים, חגיגות ופעילויות נוספות. אירועים אלו נקראים "PulsePoints" והם נועדו לחזק את הקשר בין העמיתים ולהדגיש את המשמעות העמוקה בעבודה. כדי שכל האירועים האלו לא יסיחו את הדעת מן העבודה ויהיה איזון בין האירועים לבין העבודה השוטפת, מספקת החברה למנהליה ערכת כלים המסייעת לפתח נורמות צוותיות וסטנדרטים שעל פיהם כדאי לעבוד.

Elevance office

בתמונה: משרדי חברת Elevance. https://www.greatplacetowork.com/certified-company/7011008

  • הטיפ האחרון נוגע לקבלת החלטות מבוססת נתונים. חשוב להיות עם היד על הדופק ולקבל משוב מהעובדים על העבודה ההיברידית, ועל סמך זה ליצור אסטרטגיות ולשפר מדיניות. כך למשל, סקר עובדים של Great Place To Work שערכה חברת Elevance, גילה שעובדים רצו יותר הזדמנויות לחונכות. בעקבות נתוני הסקר החלה החברה להעניק לעובדיה יותר שעות מנטורינג וכך שיפרה עוד יותר את שביעות הרצון של עובדיה ממקום העבודה.

רוצים להטמיע מודל עבודה היברידי אך לא יודעים מה העובדים שלכם מעדיפים? עובדים כבר במודל היברידי ורוצים לעקוב אחר רמת שביעות הרצון של העובדים?

ערכו סקר עובדים מבית Great Place To Work וקבלו תמונת מצב מהימנה של מצב העובדים בארגון שלכם. השוו את הביצועים לחברות מובילות נוספות וצרו סביבית עבודה היברידית מוצלחת ובת קיימא.

עברתם בהצלחה את הסקר?

מעולה! קבלו את הסמכתGreat Place To Work ‎ היוקרתית והצטרפו לקהילת החברות שנהדר לעבוד בהן.

Israeli companies


יונתן פייטרה